Găsiți cele mai recente informații și documente în secțiunea noastră Click aici

Comuna Pleșoiu

Pleșoiu este o comună în județul Olt, Oltenia, România, formată din satele Arcești, Arcești-Cot, Cocorăști, Doba, Pleșoiu (reședința), Schitu din Deal și Schitu din Vale.

Istoricul Satelor

Satele Plesoiu si Arcesti-Cot
Satul este o asezare de mai multe familii, un inceput de gospodarie in comn. Satele s-au dezvoltat in raport cu fertilitatea terenului si cu asezarea geografica. Unele sate sunt mai mic, iar altele mai mari. Satul poarta in inmia lui, visurile si puterea tarii.

In sat, este traditia, forta, geniul unui popor, folclorul si aspiratiile lui, e sufletul nostru etnic.

Satele Plesoiu si Arcesti-Cot, sunt asezate pe vale Oltului- pe partea dreapta, de-a lungul drumului national Corabia-Rimnicul Vilcea.

Drumul national de azi, in multe parti se itretaie, in altele merge paralel si chiar pe vechea sosea „Drumul lui Traian” de acum 19 veacuri. Desi, „Drumul lui Traian” trece prin satele Plesoiu si Arcesti-Cot si ne aduce aminte de vitejia „Legiunilor Romane”. Tot pe aici, se zice ca, a calatorit candva „Domnul de roua” imparatul Aurelian.

Acum un veac, satele Plesoiu si Arcesti-Cot erau sate distincte. Satul Arcesti-Cot, se intinde de la intersectia drumului judetean Salcia -Cirlogani cu drumul national Corabia- R. Vilcea, spre sud, in forma de cot, de unde si numele dat.

Casele locuitorilor sunt asezate de-a lungul ambelor drumuri, formand un unghi ascutit-cot-cu latura lunga de peste 2 Km care merge pana la statia de cale ferata Arcesti, iar latura cealalta metge pe drumul judetean Salcia-Cirlogani avand o lungime de circa 1 Km.

Satul Plesoiu se intinde de la intersectia celor doua drumuri, spre nord- pe o distanta de circa 3 Km.

In trecutul indepartat, satul Plesoiu se afla impartit in 4 sate mici, catune cu numele :”Profesenii”, partea de Nord a satului, „Alexenii”, „Mosnenii”, „Plesoiu”.

Azi, toate aceste catune impreuna cu satul Arcesti-Cot, formeaza satul Plesoiu, avand o lungime de peste 4 Km si face legatura cu statia de cale ferata Arcesti.

Altituinea satului Plesoiu este de 140m.

Prima asezare a satului Plesoiu a fost in jurul bisericii, iar a satului Arcesti-Cot acolo unde se afla azi.

O data cu improprietarirea taranilor de la 1864, locuitorii satului Plesoiu, au primit locuri de casa la soseaua nationala Corabia -R. Vilcea si au parasit vechile asezari dosnice, asezandu-se de-a lungul drumului national.

Vechimea probabila a satului Plesoiu si Arcesti-Cot se poate considera din secolul al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Vechimea documentara o gasim la inceputul secolului al XVI-lea.
Primul document poarta data de 23 iunie 1512-1513, unde se vorbeste despre Codrea si Dracia din satul Plesov (Arh. Stat, vol.I, pg.80).

Al doilea document cu data de 18 aprilie 1533, vorbeste despre Codrea, Dracia si Stan din Plesov (Arh. Stat, vol. II, pg. 135).

La data de 13 ianuarie 1587, gasim cuvantul Plesoi in loc de Plesov, in actul prin care Mihnea Turcitu Voievod, intareste vanzarea unei mosii lui Ion postelnicu de la Arcesti si semneaza ca martori Vladu paharnic din Plesoi (Arh. Stat, vol. IV, pg. 285)

In 1613, gasim un document mai clar unde se vorbeste detaliat despre satul Plesoi si oamenii de frunte din acest sat (Arh. Stat, fond M-rea Bistrita, pac.16, nr.2). Prin acest document Radu Voievod intareste lui Pirvu logofat din Plesoi ot sud Romanati, jumatate din mosia prtea lui Constantin, fiul lui Izvoranul din satul Izvor.